Henri Sert i uppmärksammad utställning

Henri Sert "Barock" 1959

Henri Sert i uppmärksammad utställning

Henri Sert "Mötet" 1960

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2015-03-18

Henri Sert i uppmärksammad utställning

Expressens legendariske utrikeskorrespondent Svante Löfgren upptäckte det franska konstnärsgeniet Henri Sert i Paris 1958. Genom den artikel han skrev i Expressen i augusti 1958 uppmärksammades Sert bland annat av författaren Ivar Ahlstedt.

På inbjudan flyttade Sert till Sverige och kom via Ven slutligen till Stockholm i början av 60-talet där han träffade svenskan Lena Eile och fick en son.

Sert målade närmast maniskt dag och natt under sin tid i Sverige. Intresset för hans säregna konst var stort, men verken försvann lika snabbt som de producerades genom tvivelaktiga ”mecenater”. När de var dags för den utlovade svenska debuten fanns paradoxalt nog inte tillräckligt med verk för att fylla utställningen, vilken tog Sert mycket hårt.

Henri Sert brände sitt livsljus i båda ändarna och dog endast 26 år gammal 1964 i Stockholm under oklara omständigheter. Vännerna kring Sert samlade då hans konst till en minnesutställning på Gummesons galleri samma år, som blev en stor succé. Författaren Lars Widding, som då var reporter på Expressen, skrev ”Ungt konstnärsgeni avled i Stockholm. Varför hade vi ej råd att låta honom leva?”

Åmells visar ett 30-tal verk i en utställning t.o.m. 27 mars.