Annika Östbergs liv blir film

Annika Östbergs bok Ögonblick som förändrar livet. Ekerlids Förlag

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Literature     2011-08-16

Annika Östbergs liv blir film

Filmlance International har förvärvat optionsrättigheterna att filmatisera Annika Östbergs självbiografi ÖGONBLICK som förändrar livet, som släpps i bokhandeln idag. För filmmanuset svarar manusförfattaren och skådespelaren Lisa Linnertorp som slog igenom med kritikerhyllade novellfilmen Getingdans och som också vann Publikens pris vid Göteborg International Film Festival tidigare i år.

Lisa Linnertorp kommer även att gestalta rollen som Annika Östberg.

Annika Östberg föddes i Stockholm 1954 och flyttade med sin mamma till Kalifornien på 60-talet. Hon dömdes för dubbelmord år 1983 och efter att ha avtjänat drygt 28 år i amerikanskt fängelse överfördes hon år 2009 till kvinnofängelset Hinseberg. Annika Östberg frigavs den 2 maj 2011.

I sin nu aktuella bok berättar Annika Östberg om uppväxten i Sverige, flytten till USA som 12-åring, hippierörelsens dragningskraft, det hårda livet i fängelset och om gemenskapen med de kvinnliga medfångarna. Boken avslutas med hemkomsten till Sverige och det nya livet i frihet.

Lisa Linnertorp har fått tillgång till Annika Östbergs omfattande dagboksanteckningar, förhörsprotokoll, rättegångshandlingar och ljudupptagningar från tiden i fängelset.

- Annikas livsöde har engagerat hela Sverige under närmare trettio år och mig personligen under en stor del av min uppväxt. Hennes enormt omfattande dokumentation från fängelsetiden ger en mycket detaljerad bild av livet innanför murarna, vilket är ovärderligt för autenticiteten i berättelsen, säger Lisa Linnertorp.

Producent för filmen är Bonnie Skoog Feeney som tidigare bland annat producerat publiksuccén och Sveriges Oscarbidrag I rymden finns inga känslor (2010).

- Det känns angeläget att filmatisera Annika Östbergs svåra livsöde. Det blir ett omfattande arbete att skildra hennes väg kantad av svek, våld, drogmissbruk men även hopp under ett halvt sekel från hippie-erans USA på 60- och 70-talen fram till idag. I den mångbottnade berättelsen finns även det politiska spelet mellan två nationer och ett hårdnande amerikanskt rättssystem, säger Bonnie Skoog Feeney.

Presskonferens
Boken presenteras vid en presskonferens arrangerad av Ekerlids Förlag och i närvaro av Annika Östberg, idag tisdag 16 augusti kl 09.30 på Kungstornen konferens, Kungsgatan 33, 2tr. För ytterligare information kring boken kontakta bertil.ekerlid@ekerlids.com.

Filmen har planerad inspelning våren 2013.

För ytterligare information kring filmen kontakta Monday:
Camilla Nasiell, tel. 070 720 65 63 camilla.nasiell@mondayrelations.se.

Filmlance är ett av Sveriges största oberoende produktionsbolag, som sedan starten 1988 producerat kvalitetsfilm för både biograf och TV. Filmografin innefattar ett 70-tal titlar. Biofilmer, TV-drama, animation och kortfilm. Flera av produktionerna har vunnit priser och får stor uppmärksamhet på festivaler i hela världen.