Totalupplevelse på nya Lux Stockholm

Fotograf: Magnus Skoglöf

Totalupplevelse på nya Lux Stockholm

Fotograf: Magnus Skoglöf

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2010-09-27

Totalupplevelse på nya Lux Stockholm

Nya Lux Stockholm river gränserna mellan kök och matsal och bjuder på en gastronomisk helhetsupplevelse från närproducent till färdig maträtt i Sveriges första Show Kitchen.

Den fjärde oktober invigs Sveriges första Show Kitchen på Restaurang Lux Stockholm.

I den nya restaurangen, som genomgått en total ombyggnad under sensommaren, river Lux Stockholm gränserna mellan kök och matsal.

Bakom idéerna kring den nya restaurangen ligger Lux Stockholms filosofi om att skänka sina gäster en helhetsupplevelse kring matens ursprung från närbelägna gårdar och vatten via köket till presentationen av den färdiga maträtten vid bordet.

Även om filosofin är densamma sedan verksamheten startade för sju år sedan är det först nu Lux Stockholms lokaler anpassats så att de på ett ändamålsenligt sätt ger gästerna insikt i gastronomins många hemligheter på ett lustfyllt sätt.

I den nya restauranglokalen arbetar Lux Stockholms stjärnkockar vid två stora köks-öar i matsalen där flera moment i matlagningen utförs. I en konventionell restaurang stannar mycket av matupplevelsen, dofterna och hantverket kvar i köket. Med den nya utformningen av restaurangen inkluderas gästerna i matlagningen på ett försiktigt sätt som väcker nyfikenhet och många frågor. Även arbetsytor för serveringspersonalen som tidigare funnits i köket har flyttats ut i matsalen vilket också ökar kontakten med gästerna och höjer servicegraden i verksamheten.

- Vi vill avdramatisera gastronomin genom att dela med oss av dess hemligheter till gästerna. Om man får veta litet mer om råvarans ursprung, hur den produceras och hur den tillagas så ökar upplevelsen mångdubbelt jämfört med om det kommer en tallrik direkt från köket rakt ned på bordet, säger Henrik Norström, Lux Stockholms kreative ledare.

Restaurant Lux Stockholm drivs av krögarparen Henrik och Lotta Norström och Peter och Annette Johansson sedan år 2003. Henrik Norström är en av Sveriges främsta kockar som bland annat vunnit silver i prestigefyllda Bocuse d´Or år 2001. Henrik Norström och Restaurant Lux Stockholm har en stjärna i Guide Michelin sedan år 2004 och fick utmärkelsen ”Bästa totalupplevelse” av White Guide i mars 2008.

Vid sidan av Restaurant Lux Stockholm drivs konditoriet Lux Dessert och Choklad i en intilliggande butik och i ett nytt konditori på Liljeholmen i Stockholm.

Vidare driver krögarparen restaurangfilialen Bro Hof Lux inrymd i exklusiva golfklubben Bro Hof Slott GC och sedan i november 2009 även B.A.R., Stockholms första Seafood Grill på Blasieholmsgatan mellan Grand Hôtel och Nybroviken i Stockholm.