Rekordnotering för Cronqvists Madonna på Bukowskis

Lena Cronqvist: Madonna 1976/77

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2010-05-06

Rekordnotering för Cronqvists Madonna på Bukowskis

En av Lena Cronqvists mest betydande målningar ”Madonna” såldes för drygt 6 miljoner kronor vid Bukowskis Moderna Vårauktion. Därmed noterades ett nytt prisrekord för konstnären.

Igår såldes Lena Cronqvists samtidsmålning ”Madonna” (kat. nr. nr 664) från 1976-77 på Bukowskis Moderna Vårauktion för totalt 6 052 834 kronor, (inkl. droit de suite) till en privat konstsamlare. Därmed noterades ett nytt prisrekord för konstnären när ett av hennes mest centrala och betydande verk gick under klubban.

Målningen, som varit i privat ägo sedan 1996, gestaltar två snarlika kvinnor, en liten och en stor. Den lilla kvinnan sitter i den stora kvinnans knä i ett rum där vardagliga symboler förenas med heliga.

”Madonna” nämns ofta i litteraturen tillsammans med Lena Cronqvists målningar ”Modern” från 1975 som ingår i Norrköpings konstmuseums utsökta samling svensk samtidskonst och ”Trolovningen” som såldes i april 2006 på Bukowskis för totalt 5 186 250 kronor.

Mårten Castenfors, chef vid Liljevalchs konsthall och kanske den främsta kännaren av Lena Cronqvists konstnärskap skrev katalogtexten till ”Madonna” inför auktionen.

Utdrag ur Mårten Castenfors katalogtext:

…. Målningen som så vackert och så starkt fylls av dessa två samtidigt separerade och sammanfogade kvinnor, kan ses som en nyckel in i, och ett koncentrat av, Lena Cronqvists konstnärskap som år ut och år in, ofta med den egna personen som figurant, sökt svar på livets predikament……

Målningen har ställts ut vid flertalet tillfällen vid Lunds konsthall, Nordiskt Konstcentrum Helsingfors och Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Verket är även dokumenterat i litteraturen av bland andra Tobias Berggren med flera i boken ”Lena Cronqvist”, utgiven av Carl-Johan Bolinder 1979 och av Mårten Castenfors i ”Lena Cronqvist” SAKs årsbok 2003 samt i katalogen ”Lena Cronqvist: 10.5-1.6 1986” utgiven av Nordiskt Konstcentrum, Helsingfors, 1986.

Auktionen ägde rum den 5 maj 2010.