60 miljoner – ny drömgräns för de Moderna auktionerna

Bror Hjort: Kafferep vid Långsjön, 1940

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2006-10-27

60 miljoner – ny drömgräns för de Moderna auktionerna

Under den sista femårsperioden har Bukowskis Moderna auktioner mestadels haft ett samlat utrop kring 40 miljoner. I våras bröts den trenden och det samlade utropet blev 60 miljoner.

Nu presenteras en ny diger auktionskatalog med ytterligare högre värde – 62.6 milj. Som jämförelse och lite kuriosa kan sägas att efter fastighetskrisen, finanskrisen i början på 90-talet låg utropet på c:a 11 till 14 miljoner. Tiderna har förändrats!

Modern Classics med en tydlig fixstjärna.
Höstens samtalsämne på auktionsfronten gissas bli Bror Hjorths mästerverk ”Kafferep vid Långsjön”. Proveniensen är spännande: Regissör Hasse Ekman, Hovtraktör Tore Wretman, Operakällaren samt Direktör Carl-Erik Björkegren är namn som talar för sig själv. Från början av 1960-talet till 1987 hängde tavlan i Operakällaren foajé. Igenkännandets glädje kommer säkert att spridas i alla dem som under årens lopp passerat och njutit av mästerverkets motiv och charm.
”Kafferep vid Långsjön” kan därför liknas med andra lika kända svenska verk som ”Den döende dandyn” eller ”Grindslanten”.

Kända namn på utländsk avdelning.
Flera betydande utländska målningar finns till försäljning. Ett par intressanta Fontana bjuds
ut. En av dem har fyra snitt och ropas i 3 milj. En annan mycket efterfrågad konstnär, Serge Poliakoff, finns representerad med en flerfärgad komposition som ropas i 1.4 milj.
Andra välkända namn på denna avdelning är: Giorgio de Chirico, Kurt Schwitters och Franciska Clausen.

Samtidskonst i ständig expension.
En anledning till den starka utvecklingen av de Moderna auktionerna är utan tvekan det stora intresset och prisstegringen av samtidskonsten. Avdelningen blir mer och mer betydande för varje termin. Denna höst är utropet hela 14 milj. en dubbling från hösten 2005. Bl.a presenteras en samling från pionjärgalleriet på 60-talet Galleri Karlsson. Konstnärer som hade återkommande utställningar där var t.ex Lars Hillersberg, Lena Smedberg, Ulf Rahmberg, L-G Lundberg, Ola Billgren, Marie-Louise Ekman m.fl.
( se separat pressinfo ).

Poul Kjaerholm mest efterfrågad
Design är på allas läppar. Designern framför alla andra är Poul Kjaerholm. Bukowskis kan glädja sig åt hela 14 utrop. En beige dagbädd har högsta utropet 80.000:-.
Ett mycket ovanligt objekt kommer att väcka ha-begär. Det är ett soffbord designat och utfört
av Olle Bonniér 1951. Fyra bord av Bonniérs hand såldes genom NK BO 1953.
2005 sålde Bukowskis ett barskåp klätt i getskinn av den italienske designern Aldo Tura för
205.000:-. Nu finns två liknande skåp till försäljning. Förväntningarna är höga men utropspriset ligger försiktigt på 40.000:-.

Kåge åter i ropet.
Bukowskis keramikavdelning är särdeles märkvärdig denna auktion. En stor Fribergvas
är en av pjäserna som sticker ut. Mycket fina frukter av Hans Hedberg likaså men avdelningen präglas mest av flera ovanliga och begärliga vaser och objekt av Wilhelm Kåge. Priserna för Kåges keramik har stegrats för varje auktion och efterfrågan har blivit större och större.


FAKTARUTA

Totalt antal: 1391
Totalt utrop: 62.6 milj.

Auktion: 31 oktober – 3 november
Visning: 21 – 29 oktober


Info: Kerbela Nobel nobel@bukowskis.se
Pressbilder: Linda Ring ring@bukowskis.se