Snöflingor i köldslagen utställning

Doug & Mike Starn: sno7_178

Snöflingor i köldslagen utställning

Doug & Mike Starn: alleverythingthatisyou

Snöflingor i köldslagen utställning

Foto: Fredrik Skogkvist

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2007-03-08

Snöflingor i köldslagen utställning

Snökristallens mångfald och förgänglighet står i centrum när bröderna Doug och Mike Starn öppnar sin nya separatutställning idag. Enäggstvillingarna från New York som blivit kända för sitt vetenskapliga förhållande till konsten, dokumenterar sina smältande juveler i en allt varmare värld.

Idag öppnar enäggstvillingarna Doug och Mike Starn sin nya separatutställning alleverythingthatisyou för allmänheten på Wetterling Gallery.

Konstnärsparet visar fotografier av snökristaller tagna med en specialtillverkad kamera med mikroskopisk optik. Snöflingorna är fångade i snöstorm på över tusen meters höjd och fotograferade i vindskydd ögonblicket innan de smält bort. Med utställningen fortsätter bröderna Starn sitt arbete att utforska världen ur ett konstnärligt och vetenskapligt perspektiv.

- Varje snökristall har sex uddar och man ser därför direkt vad det är. Likt människan är dock ingen snöflinga identisk med en annan. Livets olika mönster har alltid fascinerat oss. Vi har tidigare tagit ljuset till hjälp för att till exempel studera lövets vener och malens anatomi, säger Doug Starn.

Konstnärsparets snöflingor som premiärvisades på Baldwin Gallery i den exklusiva amerikanska vintersportorten Aspen i USA, kan även ses mot bakgrund av den pågående klimatdebatten.

- Snökristallen föds och utvecklas i atmosfären på sin färd mot jordytan. Det är en svindlande upplevelse att fånga en enda snöflinga och varsamt föreviga dess förgängliga skönhet. En smältande snöflinga i handen för lätt tankarna till Arktis och Antarktis stadigt smältande glaciärer, säger Mike Starn.

Utställningen är inspirerad av Wilson A Bentley, den självlärde fotograf som i slutet av 1800-talet med primitiv utrustning lyckades föreviga över fem tusen snöflingor på bild. Bentley var den förste att bevisa att ingen snökristall var den andra lik.

Bröderna Starn föddes i New Jersey 1961 och började arbeta konstnärligt tillsammans redan i tonåren. De studerade konst vid School of the Museum of Fine Arts i Boston, tog examen 1985 och ställde tidigt ut hos välkända gallerier som Leo Castelli, Pace Wildenstein och Stux. Bröderna slog igenom vid Whitney Biennalen 1987 med sina rivna och slitna storskaliga fotografier som de sammanfogade med tejp och nålade upp direkt på väggen.

Konstnärsparets arbeten är representerade i offentliga samlingar över hela världen som Museum of Modern Art, New York, Metropolitan Museum of Art, National Gallery of Victoria, Melbourne Maison Européenne de la Photographie, Paris, National Museum of Contemporary Art, Seoul, Guggenheim Museum, New York och Yokohama Museum of Art, Yokohama, bland andra.

Doug och Mike Starn lever och arbetar i Brooklyn, New York.

Utställningen pågår t.o.m. den 8 april, 2007
Öppettider: tisdag – fredag 11.00 – 17.30, lördag 13.00 – 16.00