Unik Fluxus-samling säljs på Bukowskis

HELENE SCHMITZ: Mats B. 1992. C-print 38,5 x 28,5 cm

Unik Fluxus-samling säljs på Bukowskis

KEN FRIEDMAN: "BYXOR" 1974, Papper 27,5 x 27,5 inkl. ram. Föreställande Carola Häggqvist på Kamel

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2009-10-17

Unik Fluxus-samling säljs på Bukowskis

Den originelle konstnären, konstskribenten och konstsamlaren Mats B’s samling presenteras på Bukowskis Moderna Höstauktion. Konstsamlingen utgör en unik representation av Fluxus från en av Sveriges främsta kännare på området.

En av Sveriges viktigaste samlingar av Fluxuskonst presenteras på Bukowskis Höstauktion. Samlingen tillhörde den legendariske konstnären och konstskribenten Mats B som gick bort tidigare i år.

Mats B etablerade sig tidigt som expert på Fluxus och förvärvade under åren en mycket personlig konstsamling. Även som författare utmärkte sig Mats B inom Fluxus. Bland annat med sitt ”dada”-inspirerade förstlingsverk med titeln Vet snut hut? Vett hutt snutt!, som utkom på Cavefors Bokförlag 1973.

- När det ordnades Fluxusutställningar och Fluxuskonserter i Sverige fanns Mats B med i bilden. Medan allt detta pågick skapande han med små medel en personlig konstsamling och ett arkiv som på många sätt är unikt i Sverige, säger Bengt af Klintberg, författare, konstnär och vän.

Mats B samarbetade även med Sune Nordgren i utgivningen av Kalejdoskop. I ett nummer av tidskriften 1979 ger Mats B ut den ledande ideologen George Maciunas stamträd över Fluxus, vilket ledde till att numret även krävde en andra upplaga.

I början av 80-talet 1982 inledde Mats B ett samarbete med Fredrik Roos som rådgivare för inköp av svensk samtidskonst. Vid tidpunkten var han samtidigt redaktör för Tidskriften Moderna Museet. Därefter innehade Mats B bland annat det prestigfyllda uppdraget som kommissarie för den nordiska paviljongen på Biennalen i Venedig 1986.

Mats B’s konstsamling visas för allmänheten 17-25 oktober.