Babak Najafi vinner debutantpris i Berlin

foto: Film i Väst/ Michael Malmborg

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Film     2010-02-20

Babak Najafi vinner debutantpris i Berlin

SEBBE av Babak Najafi vinner Best First Feature vid Internationale Filmfestspiele Berlin. Prissumman på 50 000 Euro delas mellan regissören och producenterna.

SEBBE är en närgången samtidsberättelse om femtonåriga Sebastians hårda kamp för identitet och egenvärde. Handlingen utspelar sig i en sliten storstadsförort där Sebastian lever ensam med sin mamma som själv kämpar för överlevnad. Med SEBBE berör långfilmsdebuterande Babak Najafi smärtpunkten där kärlek vänds till hat och kreativitet blir destruktivitet.

I huvudrollerna ser vi Sebastian Hiort af Ornäs och Eva Melander.

Filmen produceras av Garagefilm International AB i samproduktion med Film i Väst och Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Lisa Ohlin, Nordisk Film & TV Fond, Hanne Palmquist, YLE och i samarbete med Sonet Film.

SEBBE spelades in i Göteborg under perioden 23 mars – 15 maj 2009.

Filmen är uttagen i Nordisk Tävlan vid Göteborg International Film Festival 29 januari – 8 februari 2010 och tävlar även i Generation 14plus vid Berlin International Film Festival 11 – 21 februari 2010.

Biopremiär den 12 mars 2010.
Distribution: AB Svensk Filmindustri

Bakom kameran
Manus & regi – BABAK NAJAFI
Babak Najafi kom som 11-åring till Sverige från Teheran. Intresset att filma väcktes redan som barn, då med en super-8 kamera och med mamma som kritiker.

Mellan 1998-2002 gick han Dramatiska Institutets dokumentärfilmsutbildning. Produktioner han gjort under utbildningen och efter är följande kort-dokumentärer: Aprikosgatan 13A (1999), Pablos födelsedag (2001), Gösta och Lennart (2001), Skolan (2002) och Jag förstår inte (2008). För novellfilmen Elixir (2004) har han belönats med flera festivalpriser.

År 2004 mottog han Bo Widerberg stipendiet med motiveringen: ”Film är bild, ljus, ljud, musik, drama, poesi och en vilja att berätta. En bra film innehåller allt detta. Med sina första filmer har Babak visat prov på vad som krävs. Babak Najafi är helt enkelt en stor talang och ett löfte. Han får stipendiet som en uppmuntran att fortsätta på den väg han redan slagit in på.”