Film Väst samproducerar Vilhelm Mobergs UTVANDRARNA

Daniél Espinosa, Foto Erik Dahlström

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Film     2015-05-16

Film Väst samproducerar Vilhelm Mobergs UTVANDRARNA

Idag på Film Västs årliga presskonferens i Cannes tillkännagavs filmatiseringen av Vilhelm Mobergs episka drama UTVANDRARNA, i regi av Daniél Espinosa.

Nu är det klart att Vilhelm Mobergs roman UTVANDRARNA från 1949 filmatiseras igen. Filmen som är en omfattande produktion kommer att spelas in till stora delar i Västra Götaland.

För regin svarar Daniél Espinosa som tidigare gjort filmer som nu aktuella Child 44 (2015), Safe House (2012) och Snabba Cash (2010) för att nämna några.

- Att få lov att få gå i Jan Troells fotspår fyller en med en enorm ödmjukhet till uppgiften och jag hade inte antagit den om det inte vore för den alarmerande aktualitet boken har idag när medelhavet fylls av dessa bräckliga båtar och livsöden på samma sätt som atlanten fylldes av båtar och livsöden under 1850 talet. Då som nu så tar någon ett beslut om att försöka ge sina barn ett bättre liv. Någon tar ett beslut att inte acceptera den lott man ha dragit. Någon accepterar inte hungersnöden, den religiösa fundamentalismen och den auktoritära regim som omger dom och samlar sina nära och kära för en resa som kan kosta dom allt. Kristina i utvandrarna lyser med en alldeles egen styrka. En kvinna och mor som för att rädda sina barn, riskerar allt, säger Daniél Espinosa.

UTVANDRARNA produceras av Fredrik Wikström Nicastro, Tre Vänner Produktion och SF i samproduktion med Film Väst.

Filmen är Fredrik Wikström Nicastro och Daniél Espinosas andra samarbete efter framgångarna med Snabba Cash.

- Det är ett stort ansvar att filmatisera ett av Sveriges mest folkkära och odödliga verk. Därför är det betryggande att återigen arbeta tillsammans med Daniél Espinosa, som efter vårt senaste samarbete med Snabba Cash, blivit en av världens mest eftertraktade regissörer. Utvandrarna är ett projekt som jag drömt om att förverkliga i många år och jag är otroligt glad att vi nu påbörjar resan, säger Fredrik Wikström Nicastro.

Vilhelm Moberg skrev Utvandrarna i den pittoreska stillahavsstaden Carmel i Kalifornien efter en längre researchresa i USA. Försäljningsframgångarna för romanen lät inte vänta på sig och han skrev ytterligare tre delar i det som kom att kallas Utvandrarserien, bestående av Invandrarna (1952), Nybyggarna (1956) och Sista brevet till Sverige (1959). Även romanen Din stund på jorden från 1963 kan betraktas som en del av serien, berättad genom en åldrande emigrants återblickar på sitt liv under hans sista dagar på en strand vid stilla havet. Tidigare har Jan Troell filmatiserat Vilhelm Mobergs utvandrarserie i sina flerfaldigt prisbelönade Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972).

För manus till UTVANDRARNA svarar Petter Skavlan som även stod bakom Oscar-nominerade Kon-Tiki (2012). Tilltänkt Production Designer är Niels Sejer som erhållit åtskilliga priser för scenografin i A Royal Affair (2012) vid sidan av filmer som Män som hatar kvinnor (2009) och TV-serien Bron (2011) för att nämna några.

- Vi välkomnar inspelningen av Utvandrarna till Västra Götaland som vuxit till att bli en av Europas främsta filmregioner. Utvandrarna är en stor satsning från vår sida som också kan bidra till att lyfta fram svensk film internationellt, säger Tomas Eskilsson VD Film Väst.

Inspelningsstart är planerad till 2017 i Västra Götalandsregionen. Planerad svensk premiär 2018.

För intervjuförfrågan och ytterligare information, kontakta:
Camilla Nasiell, 070 763 97 66, camilla.nasiell@mondayrelations.se eller
Stellan Forsberg, 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se

Film Väst är en av Europas mest framgångsrika samproducenter, verksam i Skandinaviens ledande filmregion. Under 2014 såg mer än 12 miljoner biobesökare runt om i världen en film samproducerad av Film Väst. I Norden var motsvarande siffra 5 miljoner varav 3 miljoner i Sverige och en halv miljon i Västra Götaland. Även konstnärligt har Film Väst en framskjuten position med 11 Guldbaggar och lika många Roberts under förra året plus flera nomineringar och priser vid Golden Globe, European Film Awards och The Oscars för sina samproduktioner genom åren. Även på världens främsta filmfestivaler som i Berlin och Cannes märks Film Västs samproduktioner med åtskilliga nomineringar och priser som resultat.