GERT MARCUS – Disjunktionens mästare

Gert Marcus, foto Clara Dagh

GERT MARCUS – Disjunktionens mästare

Gert Marcus, foto Clara Dagh

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2015-08-18

GERT MARCUS – Disjunktionens mästare

Välkommen till pressvisning av höstens stora retrospektiv med Gert Marcus (1914-2008) egensinniga skulpturer – konstverk som utmanar såväl själva rummet som vår uppfattning om färg, form och volym.

Både i sitt arbete med måleri och skulptur arbetar Gert Marcus med små subtila förskjutningar av färger och former. Ett begrepp som ofta återkommer i hans konst är disjunktion. Ordet betyder ungefär ”något som är förenat men ändå åtskilt” och i Gert Marcus fall innebär en disjunktion att en färg eller form övergår i en annan utan att ögat förmår märka gränsen.

I konsthistorien räknas han till konstruktivisterna eller konkretisterna även om han förmodligen själv helst ville skapa en egen riktning med sina teorier. Få konstnärer har så konsekvent som han ägnat sig åt att undersöka färgernas och formernas värld. Formbyggandet ledde till att han efterhand alltmer kom att ägna sig åt skulptur. ”Färgen bestämmer formen”, som han själv uttryckte det.

Gert Marcus är rikt representerad med offentliga verk både i Sverige och internationellt. Till de mest kända hör Di-edersekvensen i Göteborg och på Sergels Torg i Stockholm. Han har även gjort utsmyckningar på Karlaplan i Stockholm, Bagarmossens tunnelbanestation, färgsatt husfasader i Flemingsberg och St. Mikaels kapell i Mora.

Utställningsperiod: 5 – 25 september
Åmells, Birger Jarlsgatan 14

För mer information eller pressbilder, vänligen kontakta Clara Dagh, clara.dagh@amells.com, 08-545 04 170