Bevingad expressionism i ny utställning av Nathalia Edenmont

Natalia Edenmont - Flow

Bevingad expressionism i ny utställning av Nathalia Edenmont

Natalia Edenmont - Happiness

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2012-09-03

Bevingad expressionism i ny utställning av Nathalia Edenmont

I sin nya utställning på Wetterling Gallery bjuder Nathalia Edenmont betraktaren på en slags flerdimensionellt expressionistiskt måleri där färg och struktur ersatts med penseldrag av naturens egna yttersta skönhetssträvan.

Verken utgörs av en serie kollage bestående av hundratals dissekerade fjärilsvingar som konstnären mödosamt konserverat och åter fogat till varandra.

Kollagen har därefter fotograferats av konstnären med storformatskamera. Genom kraftig förstoring av motiven framträder nya strukturer i bilderna. Fjärilsvingarna tranformeras till något abstrakt och känslan av måleri blir väldigt levande.

"I kontrast till Damien Hirsts kalejdoskopisk fjättrade fjärilskompositioner frigör Edenmont den ensamma fjärilvingens asymmetriska skönhet i en virvlande tyngdlös dans", säger Björn Wetterling.

Under nästan tio års sökande efter fjärilar hos några av världens främsta insektssamlare från Balis skogar till fjärilsmarknaderna i Paris har Nathalia Edenmont förvärvat en omfattande samling av fjärilar, skalbaggar och andra insekter till sina konstverk.

"Det har tagit lång tid att bli accepterad i den värld av enbart män som samlar och handlar insekter. Genom envishet, tid och pengar har jag lyckats hitta samlingar som hyser en närmast ofattbar variation. Samlingar där många insekter ännu inte har ett namn", säger Nathalia Edenmont.

Fjärilskollagen knyter även an till en serie nya fotografiska verk som visas på utställningen där Nathalia Edenmont med delvis biblisk symbolik bäddar in sina modeller i frodig växtlighet i sällskap av kamouflerade reptiler, fjärilar och andra insekter. En växtlighet som i det ögonblick blomman skiljs från sin stjälk vissnar och ger näring till sina dolda följeslagare.

Utställningen på Wetterling Gallery i Stockholm öppnar den 4 september och presenterar totalt nitton verk.

För ytterligare information och pressbilder kontakta Stellan Forsberg, tel. 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se

Wetterling Gallery
Kungsträdgården 3
Requiem
Nathalia Edenmont
4 september – 6 oktober 2012

Öppettider: tis-fre 11-17:30, lör 13-16
http://www.wetterlinggallery.com/