Picassokatalogens återkomst

Zervos and Picasso. © David Douglas Duncan

Picassokatalogens återkomst

The Zervos Catalogue

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2013-05-27

Picassokatalogens återkomst

Det legendariska konstförlaget Cahiers d’Art ger ut Christian Zervos berömda Picassokatalog i eftersökt nyupplaga och för första gången i engelsk upplaga.

Cahiers d’Art, en av 1900-talets främsta och mest tongivande konsttidskriftsförlag tillkännager nyutgivningen av den sedan länge utgångna och högt eftertraktade Picassokatalog, känd inom konstkretsar som “the Zervos” efter förlagets grundare och katalogens upphovsman Christian Zervos.

Christian Zervos arbete med Picassokatalogen, som anses vara den mest framstående catalogue raisonné bland kataloger kring Picassos arbeten, pågick från 1932 till hans död i Paris 1970.

Katalogen som utgörs av 33 volymer med över 16 000 målningar och teckningar representerar ett livslångt samarbete mellan Zervos och Picasso och har sedan dess tillkomst utgjort det definitiva referensverket till Picassos konstnärskap.

För första gången i historien utges även Picassokatalogen i engelsk översättning med rättelser i tillägg till den ursprungliga katalogen genom ett nära samarbete med Picasso Administration.

Cahiers d’Art tillkännager samtidigt att Sotheby’s blir ny partner för distributionen av Picassokatalogen som möjliggörs genom auktionshusets världsomspännande kontaktnät. Vidare kommer Sotheby’s erbjuda Cahiers d’Arts legendariska konsttidskrift med samma namn och andra Cahiers d’Art-publikationer till sin globala publik.

”Vi är entusiastiska över att bli associerade med Cahiers d'Arts legendariska historia liksom deras mycket spännande framtid under Staffan Ahrenbergs visionära ledarskap”, säger Tobias Meyer, Worldwide Head of Contemporary Art vid Sotheby’s.

Nyutgåvan av Zervos Picssokatalog utkommer den 15 december, 2013.

Om Cahiers d’Art
Cahiers d’Art grundades 1926 i Paris av Christian Zervos, berömd konstkritiker och förläggare. Företaget var samtidigt ett bokförlag, ett galleri och en tidskrift.
Under tidskriftens aktiva år publicerades 97 nummer av Cahiers d’Art med verk av Picasso, Duchamp, Matisse, Braque, Léger, Ernst, Arp, Calder och Giacometti med flera av tidens storheter.

Bland skribenterna förekom författare som Tristan Tzara, Paul Éluard, René Char, Ernest Hemingway och Samuel Beckett som från tid till annan ersatte tidskriftens reguljära konstkritiker.

Utgivningen av Cahiers d’Art upphörde 1960 varefter förlagets böcker, tidskrifter och kataloger blev högt efterfrågade bland konst- och boksamlare över hela världen.

Cahiers d’Arts arv förs nu vidare av den svenske konstsamlaren Staffan Ahrenberg som 2011 förvärvade förlaget, rättigheterna till alla publikationer, dess arkiv och tillhörande konstgalleri i Paris.

En av de viktigaste tillgångarna i Cahiers d’Arts arkiv utgörs av den nu aktuella Picassokatalogen. Kompletta serier med de tidigaste volymerna från 1932 är mycket sällsynta. Pånyttfödelsen av Cahiers d’Arts förlagsverksamhet och den efterföljande nyutgivningen av den uppdaterade Picassokatalogen i både engelsk och fransk upplaga, gör därmed 1900-talets stora mästares arbeten mer tillgängliga för en ny generation samlare, konsthandlare och konststuderande.

“Christian Zervos ägnade sitt liv till Picasso och det är en stor ära att få föra arvet och berättelsen vidare efter de båda. Jag tror det är avgörande för Picassokatalogen att den åter kommer i tryck och därmed blir tillgänglig för samlare, forskare, studenter och för konstmarknaden”, säger Staffan Ahrenberg, Cahiers d’Arts nuvarande ägare.

Sotheby’s blir exklusiv distributör av den tryckta versionen av den engelska respektive franska upplagan av Zervos Picassokatalog i världen. Katalogen kommer också finnas tillgänglig vid Cahiers d’Arts galleri i förlagets ursprungliga lokaler från 1926 på 14 rue du Dragon i hjärtat av Saint-Germain-des-Prés i Paris och på hemsidan, www.cahiersdart.fr.

“Det finns en otrolig potential i Cahiers d'Art’s tradition av partnerskap med konstnärer som vi redan bevittnat i deras första samarbeten med Ellsworth Kelly och the Calder Foundation. Vi ser mycket fram emot att hjälpa dem nå en publik av världens mest insiktsfulla samlare. Nyutgivningen av Zervos Picassokatalog är särskild spännande eftersom varje seriös samlare av Picasso vill äga detta avgörande referensverk, som även är ett samlarföremål i sin egen rätt”, fortsätter Tobias Meyer

Cahiers d’Art bibehåller de värderingar och utövningar som associeras med arvet efter grundaren Christian Zervos, som byggde nära relationer med många av de viktigaste 1900-talskonstnärerna och som alltid insisterade på högsta tänkbara standard och produktionskvalité. I samband med pånyttfödelsen av Cahiers d’Art i oktober 2012 publicerade Staffan Ahrenberg den första upplagan av konsttidskriften på över ett halvt sekel med ett nytt verk av Ellsworth Kelly på omslaget.

Staffan Ahrenberg är född i Sverige och har en lång familjetradition av konstsamlande. Hans far, Theodor (‘Teto’) Ahrenberg (1912–1989), byggde upp en av de största samlingarna av modern och samtida konst i norra Europa med åtskilliga verk av konstnärer som Picasso, Matisse och Le Corbusier.

Staffan Ahrenberg förvärvade 2011 det legendariska förlaget och galleriet Cahiers d'Art med alla rättigheter till dess publikationer inklusive nu aktuella Zervos Picassokatalog i 33 volymer.

Ahrenberg har samlat ett team i världsklass för att återta Cahiers d’Art historiska position bland konstförlag. Bland medlemmarna i redaktionsstyrelsen märks Samuel Keller, chef för Fondation Beyeler och ordförande för Art Basel och Hans Ulrich Obrist, omtalad konstkritiker och Co-Director för Serpentine Gallery.

Cahiers d'Art har även öppnat en ny gallerilokal med inriktning på upplagor vid 15 rue du Dragon och har förberett ett fullmatat program med utgivningar inklusive tidskriften, catalogues raisonnés, standard och limiterade upplagor av böcker samt grafiska blad. Varje projekt är resultatet av ett direkt samarbete med konstnären som representeras.

Om Sotheby’s
Sotheby’s har sammanfört samlare med konstverk av världsklass sedan 1744. Sotheby’s var det första internationella auktionshus som expanderade från London till New York 1955, det första att erbjuda handel i Hong Kong 1973 och i Frankrike 2001 och är även det första huset för kvalitetsauktioner Kina 2012.

För ytterligare information, kontakta:
Stellan Forsberg tel. +46 70 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se eller Camilla Nasiell, tel. +46 70 720 65 63, camilla.nasiell@mondayrelations.se.