Bigert & Bergström krigar mot vädret i ny utställning

The Toronado Diverter

Bigert & Bergström krigar mot vädret i ny utställning

The Toronado Diverter

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2012-08-31

Bigert & Bergström krigar mot vädret i ny utställning

Sedan 1990 har Bigert & Bergström behandlat extrema klimatförhållanden och människans komplicerade relation till vädret. När den samlade klimatforskningen nu pekar ut människan som orsaken till de allt större klimatförändringarna blir Bigert & Bergströms konstnärskap mer aktuellt än någonsin. Möt konstnärernas kamp mot virvelstormarna i utställningen The Storm som öppnar på lördag den 1 september.

Att vädret blir allt sämre och att människan är orsaken till det har konstnärerna Bigert & Bergström vetat sedan de började utforska klimatet i sin konst för mer än tjugo år sedan. Den samlade klimatforskningen ger nu konstnärerna rätt, vilket gör deras utställning på Gallery Niklas Belenius som öppnar på lördag särskilt intressant.

-Den dåliga nyheten är att det är människan som påverkar klimatet. Den goda nyheten är att det är människan som påverkar klimatet, konstaterar Lars Bergström.
I utställningen som bär titeln The Storm tar konstnärerna med publiken till den amerikanska mellanvästen och staden Joplin som förra året härjades av den mest förödande tornadon landet haft på över 50 år.
Med på resan följde den berömde stormjägaren Mark Robinson och The Tornado Diverter, ett vapen mot virvelstormar som konstnärerna konstruerat i samarbete med den ryska vetenskapsmannen och väderforskaren Vladimir Pudov.

Vapnet som nu visas på utställningen är en stor skulptur i formen av en av tornado som sänder ut ett negativt laddat elektriskt fält på 100 000 volt, vilket avser kortsluta den positivt laddade tornadon och därmed oskadliggöra/alternativt avvisa den.

-Bigert & Bergström har under hela sitt gemensamma konstnärskap ägnat sig åt hur människan förhåller sig till extrema klimatfenomen, allt från brännheta öknar till polarexpeditioner. Utställningar som Biosphere III, 1990 och Climate Chambers, 1994 är helt enkelt mer aktuella i dag än då. I den här utställningen tar konstnärerna ytterligare ett steg och etablerar en ny konstinriktning kallad Land Art Performance, säger Niklas Belenius.

I utställningen presenteras även en serie större fotografiska glasverk som dokumenterar katastrofens Joplin i olika lager och perspektiv.

Konstnärernas dagbok från resan berättar i utställningskatalogen;
5 maj 2011, Södra Kansas
….”När Marv Johnston fick höra att vår maskin behövde en test-site, bjöd han nyfiket in oss att sätta upp den på hans gård. Han berättade om hur tornadovidundret slumpvis väljer sina offer och att inget verkar gå att göra åt det. Hans gård låg bara 60 km från Joplin som totalförstördes i förra veckan.”
Till utställningen hör även Bigert & Bergströms film Väderkriget som dokumenterar resan till Joplin, kampen mot virvelstormarna och människans strävan efter väderkontroll genom historien. Filmen som produceras av Ginestra Film i samproduktion med SVT K-Special och med stöd av Svenska Filminstitutet, kommer att premiärvisas i Stockholm den 29 september. Besökare av utställningen erhåller en biobiljett, så långt platserna räcker.

UTSTÄLLNING
The Storm av Bigert & Bergström
1-29 september
Gallery Niklas Belenius
Ulrikagatan 13, Stockholm
Öppettider: onsdag-fredag 14-18, lördag-söndag 12-16

För ytterligare information och pressbilder, kontakta Stellan Forsberg
tel. 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se