Fängslande klimatskuld i tungt konstprojekt

CO2 Lock-in Bigert & Bergström

SVT Kulturnyheterna

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Art     2012-03-16

Fängslande klimatskuld i tungt konstprojekt

Kedja fast dig i din egen klimatskuld i helgen! Det uppmanar konstnärsduon Bigert & Bergström alla som passerar Sergels Torg och flera andra platser i Stockholm just nu. Konstnärerna lever som de lär och kedjar fast sig själva under en dag i var sin fotboja i form av en koldioxidmolekyl inför WWFs världsomspännade miljömanifestation, Earth Hour 2012.

Totalt 10 st. 300-kilos fotbojor, som vardera väger lika mycket som den mängd koldioxid en genomsnittssvensk förorsakar under blott 10 dagar, kommer att finnas utplacerade på Sergels Torg, Stureplan och vid Bonniers Konsthall under perioden 16-31 mars.

Konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström föregår med gott exempel och kedjar fast sig själva i var sin fotboja under en dag på Sergels Torg den 16 mars.

"En dags koldioxid motsvarar bara ungefär 30 kilo, vilket man med litet besvär fortfarande kan bära med sig. Efter ytterligare några dygn blir det svårare. Vi låser fast oss i motsvarande den koldioxidmängd vi förorsakar under tio dagar med förhoppningen att fler ska inse att det faktiskt blir 10 ton på ett år om ingenting händer", säger Mats Bigert.

Konstprojektet sker i ett samarbete mellan konstnärsduon Bigert & Bergström och WWF Sverige med anledning av den världsomspännande klimatmanifestationen Earth Hour som sedan den etablerades av organisationen år 2006 har utvecklats till världens största miljömanifestation någonsin. Förra året släckte varannan svensk ljuset under en timme i sällskap med runt 1,8 miljarder människor i 135 länder. I år väntas över 2 miljarder människor delta.

"Vi vill utmana politiker och vanliga människor att kedja fast sig i en stunds eftertanke kring hur våra samhällen utvecklas i konflikt med klimatsystemen. Ju fler som stannar upp och visar sin vilja att förändra desto starkare blir budskapet till våra ledare", säger Barbara Evaeus vid WWF Sverige.

I Sverige äger Earth Hour 2012 rum den 31 mars, kl 20.30-21.30.

Bigert & Bergströms fotbojor är gjutna i järn vid Tierps järnbruk och har formen av en koldioxidmolekyl. Gjuteriet använder 100% återvunnet skrot när de gjuter bojorna.

Mats Bigert och Lars Bergström har sedan 1986 arbetat tillsammans med olika konstprojekt som spänner mellan storskaliga installationer, offentligt konst, skulptur och film. Konstnärsduons arbeten kretsar ofta kring en konceptuell skärningspunkt där människa möter natur och teknik. Med stor energi och nyfikenhet utforskar Bigert & Bergström vetenskapliga och sociala ämnen som diskuteras i vår samtid.

Under hösten 2012 är konstnärsduon även aktuell med färdigställandet av den storskaliga installationen ”Morgondagens väder” på Stockholms Central på uppdrag av Statens konstråd och fastighetsbolaget Jernhusen.

För ytterligare information och pressbilder, kontakta:
Stellan Forsberg, tel. 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se

Bigert & Bergström, http://www.bigertbergstrom.com
WWF, http://www.wwf.se
Earth Hour, http://www.earthhour.org