AT NIGHT I FLY vinner Guldbagge

Rick at New Folsom Prison

AT NIGHT I FLY vinner Guldbagge

Spoon Jackson at New Folsom Prison

Filmtrailer: At night I Fly

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Film     2012-01-23

AT NIGHT I FLY vinner Guldbagge

Michel Wenzers dokumentär At Night I Fly från Folsom Prison i USA tar hem Guldbagge för bästa dokumentärfilm.

Idag vann Michel Wenzers dokumentär en Guldbagge för bästa dokumentärfilm.

Arts-in-Correction
Arts-in-Correction påbörjades i kaliforniska fängelser 1977 och var ett projekt som syftade till att rehabilitera fångar med hjälp av studier i konst, musik, poesi. Konstnärer undervisade innanför murarna och utställningar hölls både på fängelserna och utanför. Projektet föll mycket väl ut. Det konstaterades att deltagande interner varken deltog i oroligheter på anstalten eller återföll i brottslighet efter frigivningen i lika hög grad som andra interner. Vad man skapade var en plattform för kommunikation och framåtblick.

En av initiativtagarna och eldsjälarna bakom Arts-in-Correction är Judith Tannenbaum som arbetat med konst och kulturverksamhet på fängelser som San Quentin i Kalifornien och andra anstalter runt om i USA. Judith Tannenbaum medverkade även till att regissören Jan Jönsson bjöds in till San Quentin för det som blev hans mycket uppmärksammade uppsättning av Samuel Beckets I väntan på Godot med interner från anstalten i rollerna. I en av rollerna i uppsättningen spelade livstidsfången och poeten Spoon Jackson som även porträtterades i Michel Wenzers kortfilm "Three Poems by Spoon Jackson"(2003) som nu utvecklats till långfilmsdokumentären AT NIGHT I FLY.

Regissören Michel Wenzer
Född 1968 i Stockholm. Regissör och tonsättare. Studier i fotografi och examen från Gotlands Tonsättar- skola och Musikhögskolan i Göteborg. Studerar för närvarande påbyggnadsutbildningen vid Filmhögskolan i Göteborg. Har producerat fotoutställningar samt musikstycken för bland annat Pärlor för Svin och Ensem- blen för Ny Musik. Regisserade kortfilmen ”Three Poems by Spoon Jackson”, 2003, för SVT/Dokumentär som bland annat vunnit Best Short Documentary på Imago Film Festival (2004) och erhållit en rad Special Mentions-utmärkelser vid bland annat Shortfilm Festival Oberhausen och One World Film Festival.

För mer information och intervjuförfrågan, vänligen kontakta Stellan
Forsberg 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se
eller Katrina Mathsson 08 545 275 22 katrina@folketsbio.se