Yohanna Idha bästa kvinnliga skådespelare vid Stockholms filmfestival

Foto Niklas Alexandersson

Yohanna Idha bästa kvinnliga skådespelare vid Stockholms filmfestival

Foto Niklas Alexandersson

Filmtrailer

Facebook Twitter MySpace Email


Your friends email*

Your name*

Your friends name*

Film     2011-11-20

Yohanna Idha bästa kvinnliga skådespelare vid Stockholms filmfestival

Yohanna Idha vinner utmärkelsen ”Bästa kvinnliga skådespelare” för sin huvudroll i KATINKAS KALAS, vid Stockholm International Film Festival 2011.

Under lördagskvällen korades årets vinnare vid Stockholms internationella filmfestival. I kategorin ”Bästa kvinnliga skådespelare” utnämndes Yohanna Idha som vinnare för sin rollprestation i Levan Akins samtidsdrama KATINKAS KALAS, med följande motivation;

”För ett gripande och fängslande porträtt av en vild och något naiv kvinna som, under loppet av en natt, blir måltavla för hån och förlöjligande av en grupp hipsters med otillfredsställda ambitioner och brustna drömmar. Den här skådespelerskan lyckas leverera även de taffligaste banaliteter med en perfekt balans av ärlighet och komisk timing och låter därmed inte för en sekund sin karaktär bli till ett offer.”

Yohanna Idha har bland annat studerat vid American Academy of Dramatic Arts i New York och repeterar för närvarande pjäsen Truth Motherfucker i den explosivt innovativa teatergruppen Teatermaskinen vid sidan av flera filmprojekt.

Årets jury består av regissören Whit Stillman, skådespelerskan Iben Hjejle, regissören Lisa Langseth, fotografen och regissören Jens Assur och producenten Sandra Harms.

- Det är en stor ära att få motta den här fina utmärkelsen. Jag har försökt närma mig min rollkaraktär i Katinkas Kalas på ett så ärligt sätt som möjligt och jag är otroligt stolt över resultatet. Inte bara för min egen del utan för alla som varit med och gjort denna fantastiska film, säger Yohanna Idha.

KATINKAS KALAS handlar om en grupp kulturhipsters som samlas för att fira sin vän Katinkas födelsedag på hennes lågmält exklusiva landställe. Det är ett kärt återseende och en skön stämning råder när Linda (Yohanna Idha) dyker upp objuden. Linda är en blonderad programledartjej som till en början välkomnas varmt. Hon är både utåtriktad och frigjord. Men ganska snart, vartefter hon börjar tänja på gästfrihetens gränser, blir kulturkrocken kännbar och gruppens underliggande maktstrukturer och fördomar blir synliga.

Det konstnärliga teamet bakom filmen utgörs av regissören Levan Akin, producenten Erika Stark som även svarar för filmens production design och Lisa Östberg som skrivit manus tillsammans med Akin och spelar i en av nyckelrollerna.

Övriga medverkande är Mia Mountain, Fredrik Lundqvist, Anitha Schulman, Ulrika Ellemark, Ludde Hagberg och Aron Flam.

Producent är Filmlance International AB. Filmen samproduceras med Rixmixningsverket, Dagsljus, Europa Sound, Mekaniken, Slutfas, Samarbetets vänner och med stöd av Svenska Filminstitutet/Lars G Lindström.

Sverigepremiär 20 januari 2012

Svensk distribution: Folkets Bio

För ytterligare information kontakta Monday:
camilla.nasiell@mondayrelations.se, 070-720 6563
eller stellan.forsberg@mondayrelations.se, 070-763 9766

Mer högupplösta bilder finns på: www.folketsbio.se

Filmens hemsida: http://katinkafilmen.se/